9/11/15

Το Σύμφωνο Συμβίωσης έρχεται...μάλλον!

Μπορεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης να ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συμφώνου Συμβίωσης, ώστε να ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, μπαίνει επισήμως σήμερα προς διαβούλευση, ωστόσο αν δεν το δούμε με τα ματάκια μας...δεν πρόκειται να το πιστέψουμε!...και αν το δούμε, είμαστε πάλι σίγουροι ότι είτε αυτό που πίνουμε δεν μας κάνει καλό είτε με την γκαντεμιά που μας κυνηγάει, μάλλον κάτι θα συμβεί πάλι και θα μπει στον πάγο.

Όπως και να χει...το ρεπορτάζ λέει ότι η διαβούλευση ξεκινά επισήμως σήμερα (και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου), όπου οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο θα καθορίζεται ως εξής:

- Συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

- Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

- Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.

- Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης όταν: 

    α) υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά,

    β) υπάρχει συγγένεια εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα

    γ) η σχέση είναι μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.

- Με το σύμφωνο συμβίωσης δεν αλλάζει το επώνυμο κανενός αλλά ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.

- Ως προς το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Κατά την κατάρτιση του συμφώνου το κάθε μέρος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα.

- Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, φέρει το επώνυμο που επέλεξαν οι γονείς του με κοινή και αμετάκλητη δήλωσή τους, που περιέχεται στο σύμφωνο ή σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο πριν από τη γέννηση του πρώτου τέκνου. Το επώνυμο που επιλέγεται είναι κοινό για όλα τα τέκνα και είναι υποχρεωτικά το επώνυμο του ενός από τους γονείς ή συνδυασμός των επωνύμων τους. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Αν η δήλωση παραλειφθεί, το τέκνο θα έχει σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων του. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο του τέκνου θα σχηματιστεί με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.

- Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο. Το τεκμήριο ανατρέπεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Τα άρθρα 1466 επ. ΑΚ, καθώς και τα άρθρα 614 επ. ΚΠολΔ, εφαρμόζονται αναλόγως.

Ωστόσο δεν προβλέπεται κάποια ρύθμιση για την παιδοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που όπως είπε όμως ο κ. Παρασκευόπουλος θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω. Οι ελλείψεις και οι παραλείψεις είναι πολλές και οι lgbtqi οργανώσεις τις έχουν υπογραμμίσει προς διαλεύκανση του ζητήματος, μιας και η ενημέρωση που παρέχεται είτε από τις επίσημες Αρχές είτε από τα ΜΜΕ είναι εντελώς επιδερμική.

Επιπλέον, σε άλλες διατάξεις, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, θα θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας με αντικείμενο την αποτελεσματικότερη προστασία όσων υφίστανται ρατσιστικές συμπεριφορές. Ελπίζουμε αυτό το συμβούλιο, όποτε και αν θεσπιστεί, να παράγει ουσιαστικό έργο για την κοινωνία και να μην καταντήσει άλλη μία συνηθισμένη "ανεξάρτητη" αρχή, που θα υπάρχει για τα μάτια του κόσμου και μόνο και ίσως και για τον κατευνασμό των ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να αποφεύγονται οι σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις και τα πρόστιμα.

Τέλος, αλλαγές σημειώνονται και στη θεμελίωση των ρατσιστικών εγκλημάτων:

«δεν αρκούμαστε στο κίνητρο αλλά σε αντικειμενικά στοιχεία, όπως φυλή, θρησκεία και λοιπά που μπορεί να είναι το αίτιο της εγκληματικής δράσης», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.


Σίγουρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε και το τι θα υποστηρίξουν οι βουλευτές στις αγορεύσεις τους είτε πρόκειται για επιπλέον προτάσεις - βελτιώσεις είτε για επικρίσεις και αποδοκιμασίες. Έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε το τι θα ειπωθεί, με ποιον τρόπο και από ποιο άτομο, ώστε να γνωρίζουμε τι πρεσβεύουν τα κόμματα και οι βουλευτές και να ψηφίζουμε ή να αντιδράμε αναλόγως.Η φωνή μας πρέπει να ακούγεται δυνατά, αφού πλέον σε αυτή τη χώρα εισακούεται μόνο όποιος κάνει "σαματά", ακόμα και για τα αυτονόητα.


Πηγή: euro2day.gr, newsit.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου