8/6/15

Οι lgbtqi οργανώσεις "παίρνουν θέση" και απέχουν!

Με το σύνθημα «Πάρε Θέση» ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο οι εκδηλώσεις του Athens Pride, ωστόσο οι περισσότερες lgbtqi οργανώσεις αποφάσισαν να πάρουν θέση και να απέχουν. Το γαϊτανάκι της αποχής ξεκίνησε επισήμως κατόπιν καταγγελιών του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και της ομάδας QueerTrans για τρανσφοβική συμπεριφορά των μελών της Επιτροπής του Athens Pride, κάτι το οποίο στην ουσία ανέδειξε και τα πραγματικά προβλήματα που υπήρχαν επί της συνεργασίας του Θεσμού με το σύνολο των lgbtqi οργανώσεων. Αν και η κοινότητα προσπάθησε αρκετές φορές να λύσει το θέμα πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, μιας και ο στόχος υποτίθεται πως είναι κοινός για όλους στον lgbtqi χώρο, φαίνεται πως «τα λάθη και οι παραλήψεις» του Athens Pride, όπως δηλώνει το ίδιο σε σχετική ανακοίνωση, οδήγησαν στη ρήξη, κι έτσι οι lgbtqi οργανώσεις, η μία μετά την άλλη, δηλώνουν υπερήφανα την απουσία τους από το Athens Pride, ωσότου υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις γεφύρωσης του χάσματος εκ μέρους του Θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΔ, με βάση την παρακάτω ανακοίνωση, καταγγέλλει τα μέλη της επιτροπής του Athens Pride ότι παρεμποδίζουν τη συμμετοχή τρανς ατόμων στη διοργάνωση χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αιτιολογία, ενώ υπογραμμίζει εντόνως της απροκάλυπτη τρανσφοβική συμπεριφορά ορισμένων, γεγονός το οποίο σίγουρα θεωρείται απαράδεκτο και αδικαιολόγητο από άτομα και φορείς που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται ανθρώπινα δικαιώματα.



Αθήνα, 2 Ιουνίου 2015
LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Θέμα: «Το ΣΥΔ παίρνει θέση: καμία συμμετοχή σε ένα τρανσφοβικό Athens Pride».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με συνέπεια στις καταστατικές του αρχές για τη καταπολέμηση των διακρίσεων με έδαφος την ταυτότητα και έκφραση φύλου, ενημερώνει ότι δε θα έχει καμία συμμετοχή σε ένα μη συμπεριληπτικό και τρανσφοβικό Athens Pride.

Τα προβλήματα τα είχαμε επισημάνει από τον Ιούνιο του 2012, όταν είχαμε αποστείλει επιστολή προς την Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride, και στην οποία ποτέ δεν πήραμε απάντηση. Η μόνη ανταπόκριση ήταν «διαβουλευόμαστε», σε περίοδο που η τρανς κοινότητα τότε υφίστατο διώξεις από την αστυνομία και το ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω της ρατσιστικής υγειονομικής διάταξης ΥΓ/39α. Επισημάναμε από τότε τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν τον Ιούνιο του 2014, εισπράττοντας ακραίο κακοποιητικό, τρανσφοβικό λόγο από τουλάχιστο δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2014, προσπαθήσαμε να λυθεί το θέμα με ενδοκοινοτικό διάλογο στον οποίο δεν ανταποκρίθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride, περιφρονώντας τις οργανώσεις της κοινότητας. Θέσαμε ως ελάχιστη προϋπόθεση τη συμμετοχή τουλάχιστο ενός τρανς ανθρώπου ως διασφάλιση για ένα διαφανές, τρανς-συμπεριληπτικό διεκδικητικό pride, με σεβασμό προς όλα τα μέλη της κοινότητας. Στη συνέχεια όταν αργότερα επιχειρήθηκε να γίνει ένας συντεταγμένος διάλογος, εισπράξαμε προσκόμματα, κακοποιητικό λόγο ακόμη και συκοφαντίες, όπως επί παραδείγματι ότι αν συμμετέχουμε στην οργανωτική επιτροπή θα είμαστε «γλάστρες» ή «άστους στο τέλος θα έρθουν για να πουλήσουν», προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων.

Mετά από όλα αυτά τα γεγονότα θεωρoύμε ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η συμμετοχή τουλάχιστον ενός/μιας εκπροσώπου της τρανς κοινότητας στην Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride. Όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν, αποτελεί θέμα ουσίας να συμμετέχουν πέρα από τρανς πρόσωπα και εκπρόσωποι οργανώσεων, τουλάχιστον όσων θέλουν ή έχουν διαθεσιμότητες ως εκκίνηση ώστε να έχουμε ένα πιο ουσιαστικό και διεκδικητικό pride και ώστε το pride να γίνει υπόθεση όλης της κοινότητας, ανοικτό, και όχι υπόθεση μιας κλειστής ολιγομελούς ομάδας που κινείται αδιαφανώς.

Θεωρούμε ακόμη, ότι όλα όσα έχουν προηγηθεί, δεικνύουν ότι το Athens Pride, έχει χάσει κάθε διεκδικητικό χαρακτήρα, διεξάγεται εθιμοτυπικά εν είδει «παρέλασης», αλλά κυρίως έχει χάσει κάθε προσανατολισμό και στόχευση για τη καταπολέμηση των διακρίσεων με έδαφος τη ταυτότητα και έκφραση φύλου, αλλά και την ανθρωπιά του. Όταν φέρονται «καταστατικά» προσκόμματα εκ μέρους του Athens Pride αγνοείται η ουσία, καθώς η βασική καταστατική δέσμευση όλων των LGBTQI οργανώσεων είναι η κατάργηση των διακρίσεων και του μισαλλόδοξου λόγου.

Δηλώνουμε ακόμη ότι το ΣΥΔ, πέραν της μη συμμετοχής του στο φετινό Athens Pride, δε θα συμμετάσχει σε καμία διοργάνωση που υπάρχει συμμετοχή της ΑΜΚΕ Athens Pride. Χαιρετίζουμε όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας και έχουν δηλώσει ότι δε θα συμμετέχουν στο φετινό Athens Pride και δίνουμε το ραντεβού αμέσως μετά ώστε να διοργανωθεί του χρόνου ένα pride, διαφανές, διεκδικητικό, συμπεριληπτικό προς όλη τη κοινότητα. Καλούμε, δε, τις οργανώσεις που αποφάσισαν να συμμετάσχουν, να αποφύγουν τις αναφορές στις διεκδικήσεις της τρανς κοινότητας, καθώς και όλες και όλους τους/τις πολίτες που επιθυμούν μία κοινωνία συμπεριληπτική προς όλους τους συνανθρώπους μας να μη συμμετέχουν στο φετινό pride.
Οι τρανς άνθρωποι είμαστε περήφανες-οι για τη ταυτότητα και έκφραση φύλου μας 365 ημέρες το χρόνο. Από την εποχή του Κόμπτον και του Στόνγωλ που κάποιες γενναίες τρανς γυναίκες άναψαν την πρώτη ελπίδα διεκδίκησης, έως το Λουζιτάνια στην Ελλάδα που πρώτη μία τρανς γυναίκα μίλησε εκ μέρους της LGBTQI κοινότητας και ύψωσε υπερήφανο διεκδικητικό λόγο, παραμένουμε πιστές-οί στην κατάργηση κάθε μορφή διάκρισης και είμαστε απέναντι στον κακοποιητικό τρανσφοβικό λόγο.

Σε μία χρονική συγκυρία που η λεκτική και σωματική βία κατά των τρανς ανθρώπων θεριεύει και έχει ιδιαίτερη σκληρότητα, απέναντι στην τύποις «παρέλαση», προτάσσουμε τη διεκδίκηση. Απέναντι στους τύπους και τα προσκόμματα, τη διαφανή, πραγματική και καθημερινή δράση μας σε όλα τα πεδία και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Πάντα υπερήφανα,

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)


Τις καταγγελίες αυτές έρχονται να υποστηρίξουν και οι υπόλοιπες lgbtqi οργανώσεις, η οποίες επιρρίπτουν επιπλέον ευθύνες στο Athens Pride για αποκλεισμό της κοινότητας από την συνδιοργάνωση και συνδιαμόρφωση του Θεσμού, τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεων όσο (το σημαντικότερο) και σε επίπεδο στρατηγικής, διοίκησης, συνεργιών, προγραμματικών θέσεων και τρόπου προβολής των διεκδικήσεων της lgbtqi κοινότητας στο σύνολό της.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις ανακοινώσεις των ΟΛΚΕColour Youth και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, καθώς και τις ανακοινώσεις μη αμιγώς lgbtqi οργανώσεων όπως «Ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία».

Τα σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι το Athens Pride, όπως και το κάθε Pride, ανήκει σε ΟΛΟΥΣ μας και επομένως οι οποιεσδήποτε συνεργασίες, συλλογικές προσπάθειες, στρατηγικές συνδιαμόρφωσης, δυναμικές διεκδίκησης, δημιουργικές γέφυρες κλπ Ε Π Ι Β Α Λ Ο Ν Τ Α Ι!!!! Δεν είναι απλά καλοδεχούμενες….είναι απαραίτητες και αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Το Pride δεν είναι μια πολύχρωμη γιορτούλα που διαρκεί μόνο μερικές μέρες, σημαιάκια, γιρλάντες, συναυλίες και μετά ξανά πίσω στα καβούκια μας!!! Τα Pride (θα έπρεπε να) είναι στάση ζωής, να «παίρνουν θέση» όλοι οι δημοκρατικοί φορείς και να συμμετέχουν ενεργά όλες οι συλλογικότητες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα…κάθε μέρα, κάθε στιγμή και τα Pride να είναι απλά η αποκορύφωση της μαζικής κινητοποίησης…..(θα έπρεπε να) αποτελούν την δυνατή φωνή όλων όσων καταγγέλλουν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις σε βάρος της ισονομίας και της αξιοπρέπειας. Τα Pride (θα έπρεπε να) είναι ο εκκωφαντικός ήχος από το γκρέμισμα ων στερεοτύπων που βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους και τους τοποθετούν σαν προϊόντα στα «ράφια» της κοινωνικοπολιτικής υπεραγοράς….δεν διαπραγματευόμαστε κύριοι, η ζωή μας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο αγοραπωλησίας σε μαγαζάκι υπερπροσφορών….τόσα ψηφαλάκια για το σύμφωνο και στις επόμενες εκλογές, αν φανείτε αξιόπιστοι, θα αναγνωρίσουμε τα παιδιά σας, το δικαίωμα στην περίθαλψη κλπ…όχι κύριοι, το ελληνικό Σύνταγμα τα λέει ξεκάθαρα….ΟΛΟΙ οι Έλληνες είναι ΙΣΟΙ μεταξύ τους και απολαμβάνουν ΙΣΑ δικαιώματα!!!! Δεν επαιτούμε….ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου